Търговските преговори след Brexit: Ще има ли договореност с ЕС?

Според Любомир Кючуков такава едва ли ще бъде постигната в следващите месеци

16.06.2020 | 21:33 Редактор: Наталия Тотева

Да очакваме ли споразумение между Великобритания и ЕС за търговската сделка? Според бившия зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков подобен тип преговори продължават години.

"Тук става дума за постигане на договореност между две преговарящи страни. Към момента се оправдаха предварителните очаквания - няма да има удължаване на преходния период. Другото очакване, което изглежда вероятно, е че в рамките на оставащите по-малко от 6 месеца едва ли ще бъде постигната сериозно договореност, което означава Brexit без договореност", обясни той за "Денят ON AIR".

Според него всички елементи от взаимоотношенията между ЕС и Обединеното кралство "ще се договарят на парче" в бъдеще.

"Подобен тип преговори за отношения между Европейския съюз и друга страна, траят 5-6 и повече години", отбеляза гостът за Bulgaria ON AIR.

По думите му в случай, че няма обща договореност за постигане на зона за свободна търговия, то ще има "фактическа договореност, че двете страни ще действат в рамките на правилата на Световната търговска организация".

"Има доста основание в анализите, че Борис Джонсън на практика се опитва да разтвори негативите от напускането на Европейския съюз в последствията от кризата по Brexit. Така че всичко това да бъде в рамките на една обща кризисна ситуация", добави Кючуков.

Той смята, че в момента Brexit не е първата тема в дневния ред на обществото.

Относно протестите в САЩ, Кючуков коментира, че те са се натрупали върху наличните проблеми.

"Преди всичко социални. В Европа чувството на несигурност, чувството за дефицит на справедливост в обществото и затова те са и толкова силни", отбеляза Кючуков. 

Според него предстои да се "изконсумира кризата в социален план и в икономически", като не може да се очаква бързо решение на проблемите.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК