Тръмп готов за реформи в полицията в САЩ след масовите протести

Сред предложенията е създаване на база данни на полицаите, които са злоупотребявали с длъжност

10.06.2020 | 13:17 Редактор: Искра Ангелова
Тръмп готов за реформи в полицията в САЩ след масовите протести

Президентът на САЩ Доналд Тръмп възнамерява да започне няколко инициативи за реформи в американската полиция, съобщава телевизионният канал NBC, като се позовава на източници в администрацията на държавния глава.

Става дума както за законодателни инициативи, така и преки директиви от държавния глава.

Сред обсъжданите предложения са създаване на база данни на полицаите, които са злоупотребявали с длъжността си, както и промени в тактиките, използвани от служителите на реда, информира "Фокус".

Според източник на NBC все още няма консенсус по въпроса дали на полицаите да се забрани използването на задушаващи захвати.

Въпросът за нуждата от реформи в полицията в САЩ започна да се обсъжда след масовите протести, причинени от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд. Той беше задържан от полицията на 25 май по подозрение, че е използвал фалшиви банкноти.

По време на ареста един от полицаите притиснал Флойд към земята, като поставил коляно на врата му, игнорирайки думите му, че не може да диша. По-късно Флойд почина в болница.

Масовите протести започнаха в Минеаполис малко след смъртта на Флойд и се разпространиха бързо и до други големи градове в САЩ, както и в Европа, където гражданите започнаха да протестират срещу расизма като цяло.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК