Официално Великобритания няма да удължава преходния период за Brexit

"Даунинг Стрийт" не пожела да се вслуша в искането на първите министри на Шотландия и Уелс

12.06.2020 | 23:10 Редактор: Искра Ангелова
Официално Великобритания няма да удължава преходния период за Brexit

Обединеното кралство официално потвърди пред ЕС, че няма да има удължаване на преходния период за Брекзит и че "моментът да се поиска удължаване е отминал", както се изрази членът на кабинета Майкъл Гоув.

Решение е взето и "Даунинг Стрийт" очевидно не пожела да се вслуша в искането на първите министри на Шотландия и Уелс - респективно Никола Стърджън и Марк Дрейкфорд.

"С първия министър на Уелс написахме писмо до британското правителство с призив за удължаване на преходния период за Brexit, така че да се избегне риска от сценарий без сделка и да се гарантира, че всички ние ще останем фокусирани върху подкрепата за бизнеса през периода на възстановяване от Ковид-19", каза Стърджън, цитиран от БНР.

Майкъл Гоув, който е със статут на вицепремиер, след проведената днес видеосреща със Марош Шевчович, зам.-председател на Еврокомисията Междуинституционални отношения и перспективи, каза, че официално е потвърдил, че Обединеното кралство няма да иска удължаване на преходния период.

"От 1 януари 2021 година ние поемаме отново контрола и си връщаме политическата и икономическата независимост", написа Гоув в Twitter.

По-рано обаче Лондон оповести, че няма да успее да наложи пълни гранични проверки на стоките от ЕС от 1 януари.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК