Заради Ковид-19: Пушачи отказват цигарите, ръст на психичните заболявания

Расте употребата на марихуаната сред американците по време на изолацията

16.06.2020 | 10:20 Редактор: Тодор Петров
Заради Ковид-19: Пушачи отказват цигарите, ръст на психичните заболявания

83% от американските пушачи искат да спрат цигарите заради случай в семейството с Ковид-19. По-нисък е процентът на американците, които искат да откажат цигарите без да са имали заразяване с коронавирус – близо половината (43%), а само една трета от всички пушачи са направили опит да спрат наистина по време на изолацията. 

Данните са от международно изследване, проведено от агенция "Нилсън" по поръчка на Фондация за свят без тютюнев дим, проведено сред 6 801 пушачи или потребители на никотинови изделия в 5 държави - Италия, САЩ, Великобритания, Индия и Южна Африка.
 

Процентът на пушачите, които обмислят спирането на вредния навик, е близък и в Италия, и във Великобритания – 44 и 42 на сто. Близо една трета от пушачите в тези страни казват, че са опитали да спрат заради вируса - 29% и 22%, информира Bloomberg, цитирана от dnes.bg.
 
За мнозинството отказът на пушенето се оказва не толкова лесна задача. Данните показват, че наложената карантина и ръстът на безработицата са довели до увеличаване на тревожността сред американците, които търсят по-добри алтернативи на цигарите за намаляване на стреса.
 
Проучването, публикувано и в италианската медия Ilcafe.Tv, изследва връзката между пандемията и желанието на пушачите да откажат цигарите, тъй като вярват, че пушенето увеличава риска при заболяване с Ковид-19.
 
Търсене на бездимни алтернативи
 
Половината от запитаните пушачи споделят, че обмислят спиране на пушенето по време на изолацията, но само малка част от тях са направили опит за това, сочи международното проучване. Повечето пушачи смятат, че електронните цигари носят по-малък риск от заболяване с Ковид-19 в сравнение с цигарите, като всеки пети казва, че обмисля да премине към тях в този период.
 
Ръст на психичните заболявания и пушенето в изолацията
 
Страхът от загубата на работното място заедно със стреса от ограничителните мерки, е довел във всички страни до ръст на психическите заболявания, показват данните. Всеки трети от запитаните споделя, че той или член на семейството му вече е загубил работата си, като в САЩ безработицата достига 40%. Това е довело до негативни последствия за психичното му здраве, казват една трета от хората. Жените се оказват по-засегнати от мъжете от психични разстройства.
 
За да се преборят със стреса и тревожността в карантината, пушачите пък прибягват все по-често до цигарите или до бездимни продукти с никотин. Пушенето на цигари вкъщи се е увеличило особено в Италия (от 61% на 71%) и Индия (от 51% на 61%), докато употребата на бездимни алтернативи остава на същите нива спрямо ситуацията преди Ковид-19.
 
В случай на заразяване с коронавирус в семейството се наблюдава рязко увеличение на психичните заболявания заедно с желание за спиране на цигарите.
 
Нарастват продажбите на канабис в САЩ

Расте и употребата на марихуаната сред американците по време на изолацията, като помощно средство срещу безсънието и тревожността в този период. Изследване на Brightfield Group показва, че 41% от милениалите пушат много по-често канабис от началото на пандемията в сравнение с преди.

Според поддръжниците на марихуаната това би могло да спомогне за ускоряване на процеса на легализирането ѝ в САЩ. Някои дори говорят за ползата от увеличаване на приходите в държавната хазна по подобие на алкохолния акциз след края на Сухия режим по време на Голямата депресия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 9 месеца
И аз обмислям да спра цигарите- и вече 10 години си го обмислям Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 9 месеца
Поне нещо положително да донесе короната - за отказването на цигарите имам в предвид. Сигнализирай за неуместен коментар