България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За страха от Ковид-19, напълняването и свалянето на излишни килограми

Диетолог: Наднорменото тегло генерира хронично провъзпалително състояние

16.06.2020 | 08:40 Редактор: Тодор Петров

Проучвания показват, че живеещите на Стария континент са повишили теглото си средно с 2,5 кг по време на извънредното положение заради пандемията.

"Социалната изолация има доста по-големи мащаби от простото покачване на 2,5 кг. Хора, които са се борили с телесното тегло, са качили до 10 кг. Част от хората са променили доста от своите метаболитни показатели, което води до медицински риск. Съветваме здравословното отслабване да бъде постепенно", каза диетологът д-р Мария Николова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея изолацията е събудила страхове в голяма част от хората и по тази причина са напазарували храни с голямо въглехидратно съдържание. Седенето до късно вечер генерира навици човек да консумира храни с ниска биологична стойност, отбеляза тя.

Диета срещу коронавируса?

"Диетата влияе около 70% върху нашето тегло, движението е 20-25% и добавките са от 5 до 10%. Проблемът е, че доста се изявиха някои хранителни разстройства. Емоционалното хранене е по-скоро начин човек да се успокоява хранейки се. Имам и пациенти, които са успели да редуцират или да запазят телесното си тегло", обясни д-р Николова в "България сутрин".

Свръхтеглото и рискът от коронавирус

Наднорменото телесно тегло в много по-голяма степен опостредства пациентът да стане по-възприемчив към всички вирусни заболявания. Наднорменото тегло генерира хронично провъзпалително състояние. Наличието на излишна масна тъкан оказва влияние по-трудно човекът, който вече е заразен, да се изчисти от самия вирус. Наднорменото тегло и захарният диабет са свързани с по-тежкото протичане на коронавируса и по-чести фатални инциденти.

Д-р Николова е категорична, че няма как да се храним специално в рамките на 10-15 дни, за да се противопоставим на коронавируса. По думите ѝ свръххраненето и недохранването предразполагат нашия организъм да бъде по-податлив. 

"Доста европейски организации дадоха отговор, че няма специална диета. Препоръките са да приемаме достатъчно плодове и зеленчуци, пресен протеин (меса, риби, яйца), пълнозърнести и бобови храни. Алкохолът внася празни калории в нашия организъм, бързо се трансформира в мазнини. Препоръките са за умерена консумация - едно питие за жените и до две питиета за мъжете", разясни диетологът.

Д-р Николова препоръча да се храним редовно, но не до късно вечерта; да хапваме повече пресни зеленчуци и плодове; риба, постни меса и яйца, както и да се движим повече и да имаме добър питеен режим.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК