Все повече юноши съобщават за проблеми с психичното здраве

Един от всеки четирима се чувства нервен, раздразнителен или има проблеми със заспиването

19.05.2020 | 13:00 Редактор: Ралица Братанова
Все повече юноши съобщават за проблеми с психичното здраве

Нов доклад от международно проучване за поведението и здравето при деца в училищна възраст (HBSC), публикувано днес от Регионалния офис на СЗО за Европа за здравето и социалното поведение на учениците на възраст 11, 13 и 15 години, показва, че психичното благополучие на подрастващите намалява в много страни между 2014 и 2018 година.

Все повече юноши съобщават за проблеми с психичното здраве, разкрива Докладът на СЗО. Той обобщава данни за физическото здраве, социалните отношения и психичното благополучие на 227 441 ученици на възраст 11, 13 и 15 години от 45 държави.

"Това, че нарастващият брой момчета и момичета в целия Европейски регион съобщават за лошо психично здраве - чувство на слабост, нервност или раздразнителност - е проблем за всички нас", казва д-р Ханс Анри П. Клюге, регионален директор на СЗО за Европа. 

Психичното благополучие намалява с нарастването на възрастта на децата, като особено момичетата са повече изложени на риск от лоши последствия за психичното благополучие в сравнение с момчетата.

Един от всеки четири юноши съобщава, че се чувства нервен, раздразнителен или има проблеми със заспиването поне веднъж седмично.

Докладът показва значителни различия в психичното благополучие в различните страни. Това показва, че културните, политическите и икономическите фактори могат да играят роля за насърчаване на доброто психично благополучие.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК