Меркел обеща, че ще стопи броят на безработните от 5 на 3 млн. души, ако я преизберат

Германският канцлер отново подчерта, че растеж при взети на заем пари не може да бъде постигнат.

15.08.2013 | 16:49
Меркел обеща, че ще стопи броят на безработните от 5 на 3 млн. души, ако я преизберат

Германският канцлер Ангела Меркел намекна за възможността от връщане на правомощия от Брюксел към националните правителства. В начало на предизборната си кампания Меркел наблегна, че управлението на германската икономика ще бъде в сигурни ръце, ако германците й гласуват доверие.

Кампанията на Ангела Меркел за преизбиране се провежда под мотото „Успешни заедно“. По време на първия си предизборен митинг германския канцлер атакува плановете на социалдемократи и зелени за увеличаване на данъците за най-богатите.

„Когато някой е преуспял, първото нещо, което се пита е „Колко можем да изстискаме от него?“, каза тя. По думите й целта на нейната партия е да спомогне за осъществяване на мечтите на германците.

Меркел обеща, че ако бъде преизбрана петте милиона безработни в Германия ще се стопят до три милиона. Заставайки отново зад политиката на твърда фискална дисциплина, чиято защита й навлече критики в Южна Европа, германският канцлер подчерта, че растеж при взети на заем пари не може да бъде постигнат.

Още близо 60 прояви преди изборите на 22-и септември я очакват Меркел. Според последно проучване на нагласите, нейната консервативна коалиция получава 40% от гласовете, втори са социалдемократите с 23% и зелените – с 13%.

Ако тази голяма преднина се запази, християндемократите на Меркел ще бъдат в състояние да управляват отново в коалиция със свободните демократи без да се налага да прибягват към голяма коалиция с опозицията. Засега обаче има съмнения дали свободните демократи ще успеят да прехвърлят 5-процентовия праг, необходим за влизане в Бундестага.