Пандемията не е свършила, има риск от нова карантина

От СЗО заявиха, че заплахата от вируса остава реална

12.06.2020 | 17:24 Редактор: Искра Ангелова
Пандемията не е свършила, има риск от нова карантина

Рискът от втора вълна на Ковид-19, достатъчно голяма, за да наложи нови карантини в Европейския съюз е умерен до висок. Това заявиха от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ЕЦПКВЗ), предава Ройтерс.

От организацията също така предрекоха и умерено увеличение на броя на случаите на болестта на континента, макар да заявиха, че пикът на пандемията вече е преминал през Европа.

"Пандемията не е свършила", заяви директорът на ЕЦПКВЗ Андреа Амон, цитиран от "Фокус".

Тя допълни, че макар засега тенденцията за намаляване на броя на заболяванията в Европа да продължава, трябва да се положат усилия, за да се ограничи разпространението на болестта.

"Важно е да се съобразявате с препоръките за физическо дистанциране и да поддържате висок стандарт на хигиена", каза тя.

"Приносът на всеки един човек е от значение".

Базираната в Стокхолм агенция наблюдава и дава препоръки за общественото здраве и борбата с болестите на страните от ЕС. Според нейните проучвания мерките за физическо дистанциране, наложени от много правителства на страни-членки са подпомогнали за намаляването на разпространението на Ковид-19.

Агенцията още отбелязва, че задължителните мерки за карантина са оказали негативно влияние на обществото, "икономически и социално".

"В момента, точно преди летния период, много страни-членки премахват ограниченията и има риск, че хората няма да се придържат стриктно към препоръките, които остават в сила, заради умората към мерките", предупреждават от ЕЦПКВЗ.

Според организацията рискът от повторна вълна от Ковид-19, която да наложи нова карантина се увеличава до висок, ако мерките за борба с разпространението на вируса се премахнат твърде бързо, докато болестта все още е в обществото, и без подходящи условия за наблюдение, тестване и проследяване на случаите.

Рискът ще е умерен, ако мерките биват постепенно смекчавани и предаването на болестта бъде ограничено до спорадични заразявания, и също така при наличието на добра система за тестване и проследяване.

Подобно мнение изрази и председателят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесъс по време на брифинг в Женева. Той заяви, че "заплахата от възраждане (на вируса) остава много реална. Сега е времето да сме дори по-бдителни".

"Трябва да помним освен това, че макар ситуацията да се подобрява тук в Европа, в глобален мащаб тя се влошава. Още имаме дълъг път и ще продължим да се нуждаем от глобална солидарност, за да победим изцяло тази пандемия", каза Гебрейесъс.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Тези не са нормални, ако пак наложат карантина! Сигнализирай за неуместен коментар