Рестриктивните мерки спасили живота на над 3 млн. души в Европа

Белгия е имала най-високото равнище на заразени - 8% от населението

10.06.2020 | 10:55 Редактор: Искра Ангелова
Рестриктивните мерки спасили живота на над 3 млн. души в Европа

Мерките за блокада, въведени за спиране на разпространението на Ковид-19, са били ефективни за възстановяването на контрола върху пандемията и са позволили да се предотврати смъртта на 3,1 млн. души в 11 страни в Европа, показва публикувано в понеделник проучване, цитирано от AFP.

Изследването на Imperial College в Лондон, чиито учени съветваха британското правителство за справянето със здравната криза, анализира основните мерки, предприети в 11 страни на Стария континент, като забрана на обществените събития, ограничаване на придвижването и затваряне на магазини и училища.

"Преценяването на ефективността на тези мерки е важно заради икономическите и социалните последици от тях", подчертават авторите в момент, когато съпътстващите последици от блокадите често са поставяни под съмнение и се прокрадват искания, особено във Великобритания, за ускоряване на отмяната на ограниченията, информира Investor.bg.

Учените сравнили броя на починалите според базата данни на Европейския център за контрол и предотвратяване на заболяванията с броя на починалите, който е щял да бъде достигнат без мерки за контрол, до който достигнали с помощта на математически модели.

Те стигат до извода, че задействаните мерки са позволили да се предотврати смъртта на около 3,1 млн. души в тези страни.

Според проучването, публикувано в списание Nature, мерките са съдействали да се намали със средно 82% равнището на възпроизвеждане на вируса (броя на новозаразените от всеки болен) под прага от 1, когато броят на новите случаи започва да намалява.

Учените изчисляват още, че на 4 май между 12 и 15 млн. души са били заразени с Ковид-19 (или 3,2%-4% от населението със значителни вариации според страните).

Така Белгия е имала най-високото равнище на заразени с 8% от населението, следвана от Испания с 5,5%, Великобритания с 5,1% и Италия с 4,6%.

В същото време само 710 хил. германци са се заразили с вируса, или 0,85% от населението. Авторите подчертават, че ограничителните мерки са били въвеждани на близки интервали от време, така че е трудно да се преценят последиците от всяка от тях отделно. Те обаче стигат до извода, че "блокадата е имала значителен ефект" за овладяването на епидемията.

11-те изследвани страни са Германия, Австрия, Белгия, Дания, Испания, Франция, Италия, Норвегия, Великобритания, Швеция и Швейцария.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК