Стрес и конфликти - последиците от дългата изолация и криза

Има увеличение на случаите на домашно насилие

04.06.2020 | 19:21 Редактор: Искра Ангелова

Ръст на невротичните психични разстройства, свързани с кризата от Ковид-19. Диетолозите пък отчитат , че голяма част от хората са прекалявали с консумацията на по-мазна храна, тестени изделия и сладки по време на социалната изолация.

Тревожност, стрес и конфликти – това са последиците от дългата социална изолация и кризата, свързана с коронавируса. 

В много случаи напрежението във взаимоотношенията между партньорите е довело и до увеличаването на случаите на домашно насилие, казват психолозите.

Факт е, че имаме 9 убийства на жени. Освен всичко друго, много хора загубиха работата си, нямат перспектива за нова работа. Всичко това доведе и тепърва ще доведе до сериозни психологически проблеми у хората. У хората се отключват невротични психични разстройства. Това каза директорът на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова.

Затворени в домовете си и загрижени за бъдещето, голяма част от българите са посегнали към по-калоричната храна и алкохола, като начин да се справят с новите емоции. 

"Важно за нас беше да минем през този период с по-малко стрес или с неутрализирането чрез прием на сладко, печива или пък някои любими захар, съдържащи напитки или алкохол. Един грам етанол е носител на 7 килокалории, отново натежава енергийния внос за сметка на един оскъден енергиен разход", каза диетологът проф. Донка Байкова. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Хората се депресираха, изнервиха. Ужасно е ( Сигнализирай за неуместен коментар