Напускането на Великобритания на ЕС ще е бедствие, твърди Енрико Лета

„Ролята на Лондон в ЕС е много позитивна, особено що се отнася до политиките за либерализиране на търговията", каза италианският премиер.

17.07.2013 | 13:54
Напускането на Великобритания на ЕС ще е бедствие, твърди Енрико Лета

Италианският премиер Енрико Лета е в Лондон, за да се срещне с британския си колега Дейвид Камерън. Непосредствено преди разговорите с него, Лета заяви, че Европа подценява последствията, които носи опасността Великобритания да напусне ЕС.

„Това би било равносилно на бедствие, тъй като ЕС ще стане по-малко ангажиран към свободните пазари“, каза той.

Италианският премиер призова всички страни от общността да работят за намаляване на рисковете ЕС да остане без Великобритания в следващите две или три години.

„Ролята на Лондон в ЕС е много позитивна, особено що се отнася до политиките за либерализиране на търговията, споразумението за свободна търговия със САЩ, отбраната и сигурността“, твърди Лета.

Камерън вече обеща, че ще проведе референдум за продължаването на членството на Острова в ЕС до края на 2017 г, ако неговата Консервативна партия получи властта след изборите през 2015 г.

Лета посочи и икономическите трудности пред Италия. По думите му приоритет за третата по големина икономика е Еврозоната е да изгради устойчива среда по отношение на публичните си финанси.

Той подчерта и значението на фискалната консолидация и структурните реформи в оздравителния процес, а младежката безработица определи като най-големия кошмар в неговата работа.