Извънредно положение в Атланта, губернаторът на Джорджия праща военни

Най-малко трима души са простреляни в центъра на Индианаполис

31.05.2020 | 12:00 Редактор: Искра Ангелова
Извънредно положение в Атланта, губернаторът на Джорджия праща военни

Губернаторът на щата Джорджия Брайън Кемп подписа указ в събота вечер местно време (неделя сутрин българско време), с който разрешава активирането на до 3 000 военнослужещи от Националната гвардия в целия щат, според поредица от туитове в потвърдения му акаунт в Twitter, цитиран от CNN.

Кемп призова за активирането на Гвардията на фона на няколко планирани протеста в неделя.

Според Кемп, войските на Националната гвардия ще си партнират с местните правоприлагащи органи, "за да запазят мира и да защитят жителите във всеки ъгъл на нашия велик щат". В Атланта се наложи да бъде въведено извънредно положение.

Кемп не уточни къде ще се проведат неделните протести.

Отделно кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети заяви в изявление пред CNN, че военнослужещи от Националната гвардия на Калифорния се разполагат в града за една нощ, за да подкрепят органите на реда, информира "Фокус".

Кметът по-рано заяви, че няма вероятност да бъде повикана Националната гвардия, но в последствие Гарсети промени мнението си заявявайки, че те са необходими "за поддържане на мира и безопасността на улиците".

Най-малко трима души са простреляни и един е загинал на фона на протести в центъра на Индианаполис в събота вечер, заяви началникът на полицията в Индианаполис Рандал Тейлър на пресконференция.

"Полицията все още разследва инцидента и посъветва гражданите да избягват района", каза Тейлър.

Полицейското управление във Фъргюсън, щата Мисури е запалено и евакуирано според туит от полицейското управление на окръг Сейнт Луис на щата.

Полицията на окръг Сейнт Луис заяви, че подпомага полицията във Фъргюсън, където по време на протестите срещу полицаите са хвърляни фойерверки, тухли, камъни и бутилки.

Кметът на Фъргюсън обяви полицейски час.

Фъргюсън беше център на няколко ожесточени протеста през 2014 г., след като Майкъл Браун, 18-годишен черен тийнейджър, беше застрелян по време на конфронтация с бял полицай през август същата година.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК