Родителите на починалия при арест Джордж Флойд искат независима аутопсия

Смъртта на мъжа породи вълна от протести в САЩ

30.05.2020 | 19:28 Редактор: Искра Ангелова
Родителите на починалия при арест Джордж Флойд искат независима аутопсия

Джордж Флойд почина малко след като полицай, притиснал врата му с коляно, спря притока му на кислород. 

Чернокожият мъж издъхва в ареста малко след инцидента, а според всички, причина за гибелта му са нараняванията, нанесени от служителя на реда. Но окръжните съдебни власти изразяват съмнение, че задушаването е причина за смъртта на Флойд. Това принуди семейството му да поиска независима аутопсия на тялото, за да докаже, че именно полицая е убил синът им.

Смъртта на Флойд, документирана на видеозапис, който се завъртя в интернет, породи вълна от протести, прераснали в насилие в Минеаполис и на други места в САЩ. 

Във видеото се вижда как полицаят Дерек Човин е притиснал с коляно врата на Флойд, който е на земята и който казва, че не може да диша. Малко след това Флойд умира. Полицаят беше обвинен в убийство от трета степен, съобщават БТА.

Според доклад от аутопсията на Флойд коляното на Човин е притискало врата на задържания близо 9 минути, посочва Ройтерс. Медиците, извършили аутопсията, обаче смятат, че комбинираното въздействие от това, че движенията на Флойд са били ограничени от полицаите, съпътстващи здравни проблеми и вероятно наличие на упойващи вещества в организма му може да са допринесли за смъртта му. 

Повече подробности за тези упойващи вещества не се съобщават, а резултатите от токсикологичните тестове може да отнемат седмици, допълва Асошиейтед прес. Аутопсията обаче не е разкрила нищо в подкрепа на тезата, че причина за смъртта на Флойд е било задушаването.

Един от адвокатите на семейството на Флойд - Бен Кръм, каза, че подобна схема на поведение е имало и при предишни случаи на починали хора в ръцете на полицията.

"Видяхме в случая с Ерик Гарнър и в много други случаи, в които те (полицаите) имат хора, които работят със служители на градските власти, да се казват подобни неща, които са пълна заблуда - да се твърди, че човекът е имал астма, че е имал сърдечен проблем - всички тези неща са неуместни, тъй като това са били хора, които са дишали, вървели, говорели, които просто са си били добре, докато полицията не ги е спряла", каза Кръм, предаде ДПА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Чопи
преди 1 година
Такива като тоя живеят на 10 метра от мен. По цял ден продават хашиш, кокаин и марихуана.Никога не съм ги виждал да ходят на работа. Изключително мързеливи, нагли, и с огромно самочувствие най обикновени макаци. Сигнализирай за неуместен коментар