ЕС решава бъдещето на преговорите за присъединяване на Турция (видео)

Ангела Меркел заяви, че е шокирана от употребата на сълзотворен газ и действията на полицията в страната срещу демонстрантите.

24.06.2013 | 12:11
ЕС решава бъдещето на преговорите за присъединяване на Турция (видео)

Външните министри на страните от общността заседават в Люксембург, докато цяла Европа очаква решение за това дали преговорите за присъединяване на Турция към ЕС ще бъдат спрени. Под ръководството на върховния представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън, министрите трябва да решат дали да отворят нова глава в преговорите с Турция, отнасяща се до регионалната политика. Германия е най-големият противник на идеята, заради протестите в Турция.

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че е шокирана от употребата на сълзотворен газ и действията на полицията в страната срещу демонстрантите. Турският министър по европейските въпроси Егемен Багъш пък обвини Меркел, че използва турския въпрос в предизборната си кампания. В катарската столица Доха външните министри на двете страни Ахмед Давутоглу и Гидо Вестервели проведоха среща, след която Анкара обяви надеждите си здравият разум да надделее и Германия да не наложи вето над евентуално решение. Отварянето на глава Регионална политика ще бъде първата такава стъпка от три години насам и би имала доста положителен ефект в съживяването на преговорни процес. Страни като Великобритания, Италия и Швеция подкрепят по-нататъшния път на Турция в нейната евроинтеграция.

Те обаче са склонни на компромис, преговорите за регионалната политика да бъдат отложени и главата да бъде отворена по време на председателството на Литва. Турция беше обявена за кандидат за еврочленство заедно с Хърватия през 2004 г. И докато Загреб успя да покрие всички критерии и след седмица ще бъде пълноправен член на ЕС, Турция е успяла да приключи преговорите по само една от 35-те глави.