Китай: САЩ разпространяват и политически вирус, не само Ковид-19

Предполагаше се, че вирусът е създаден изкуствено в Уханския институт

25.05.2020 | 21:25 Редактор: Искра Ангелова
Китай: САЩ разпространяват и политически вирус, не само Ковид-19

САЩ, освен разпространението на коронавируса, активно разпространяват "политически вирус", заяви министърът на външните работи на Китай Ван И на пресконференция, цитиран от EA Daily.

Както уточни министърът, някои американски политици пренебрегват фактите, разпространяват лъжи и строят заговори срещу Китай.

Правителството на Китай подкрепя безпристрастно разследване по отношение на обстоятелствата на произхода на коронавирус от Световната здравна организация, подчерта Ван И.

"Китай се отнася открито към съвместните усилия на международната научна общност за идентифициране на източника на коронавируса. Важното е това да е професионален, безпристрастен и конструктивен процес. Професионален, тоест той трябва да се основава на науката и да се провежда на базата на Световната здравна организация“, каза той, информира "Фокус".

Безпристрастността, подчерта Ван И, означава, че търсенето на източника трябва да бъде защитено от всяка политическа намеса.

Преди това Вашингтон многократно се опитваше да хвърли отговорността за разпространението на коронавируса по света върху Китай. Предполагаше се, че вирусът е създаден изкуствено в Уханския институт, а в допълнение се твърдеше, че Пекин манипулира статистиката за броя на смъртните случаи. Според президента Доналд Тръмп лидерът по този показател е Китай, а не САЩ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК