Спад на производствената активност в Китай

Индексът на HSBC/Markit за нагласите сред мениджърите по доставките е на най-ниското си ниво от октомври след спад на вътрешното и външното търсене.

03.06.2013 | 11:37
Спад на производствената активност в Китай

Производствената активност в Китай през май се е свила за първи път от седем месеца, а растежът при услугите се е забавил, което показва, че втората най-голяма икономика в света продължава да губи инерция.

Индексът на HSBC/Markit за нагласите сред мениджърите по доставките (PMI - Purchasing Managers' Index) е спаднал до 49,2 пункта (49,6 в предварителната оценка) от 50,4 през април – най-ниското ниво от октомври насам, след спад на вътрешното и външното търсене.

Подиндексът на общите нови поръчки е спаднал до 48,7 пункта, слизайки за първи път от септември под 50 – границата, отделяща растежа от експанзията. Подиндексът на поръчките за износ пък е под 50 пункта за втори пореден месец.

Миналата седмица МВФ и ОИСР снижиха прогнозите си за растежа в Китай през тази година до съответно 7,75 и 7,8%. Същото сториха Bank of America-Merrill Lynch и Standard Chartered – съответно до 7,6 и 7,7%. Официалната цел на правителството е за растеж от 7,5%.