Германия премахва граничния контрол на 15 юни

Ограниченията по границите на страната започват постепенно да отпадат от 16 май

13.05.2020 | 15:51 Редактор: Тодор Петров
Германия премахва граничния контрол на 15 юни

Как да бъде спасен летният туристически сезон в Европа? Този въпрос в момента обсъждат много от правителствата на Стария континент. Еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Паоло Джентилони заяви пред "Зюддойче Цайтунг", че пътувания през лятото ще има, но те ще са придружени от извънредни мерки за сигурност и ограничения.

Ограниченията и контролът по германските граници постепенно ще бъдат разхлабени, но явно няма да отпаднат изцяло. Остава в сила правилото: ако броят на новите инфекции в съседните държави отново започне да нараства, правилата и контролът по границите отново ще се затегнат.

Ограниченията по границите на Германия започват постепенно да отпадат от тази събота (16.5). Това в особена сила ще се отнася до границата с Люксембург. След заседанието на кабинета в Берлин стана обаче ясно, че германското вътрешно министерство смята да премахне въведения временен контрол по всички граници на страната едва на 15 юни, пише "Дойче веле".

На 15 юни граничният контрол между Германия и Австрия ще бъде изцяло преустановен, съобщиха днес от австрийското канцлерство. От този петък пък се очаква да се извършват само избирателни проверки на граничните пунктове. Канцлерът и вътрешният министър на Австрия Себастиан Курц и Карл Нехамер са разговарял по телефона с германските си колеги Ангела Меркел и Хорст Зеехофер, съобщава “Дер Щандарт”.

Заради пандемията Германия възобнови граничния контрол с Дания, Франция, Люксембург, Швейцария и Австрия. На територията на Федералната република могат да влизат единствено нейни граждани, дългосрочно пребиваващи в страната, както и пътуващи по професионални причини, например лекари и шофьори на товарни превозни средства.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК