Германия търси български инженери и лекари

Най-голямата икономика в Европа очаква между 100 000 и 180 000 имигранти от България и Румъния, които ще търсят по-добри условия за реализация.

02.04.2013 | 12:41
Германия търси български инженери и лекари

Директорът на германската Федерална агенция по заетостта Франк-Юрген Вайзе съобщи, че неговата страна се нуждае от 200 000 квалифицирани кадри. Търсят се предимно инженери, лекари и фелдшери.

Вайзе призна,че Германия проявява интерес към хора от Южна и Източна Европа, на първо време предимно от Испания, а след 2014  - от България и Румъния с тенденция те да заемат местата на работници от средиземноморските страни.

"Очакваме нетна имиграция от България и Румъния в размер между 100 000 и 180 000, които ще търсят в Германия по-добри условия за реализация в сравнение с техните страни.Разбира се, ще има и приток от хора, които просто търсят работа", посочи Вайзе, цитиран от местни медии. Според него няма причина за опасения, че имигрантският поток може да доведе до загуба на работни места за германците или дъмпинг на трудовия пазар.

"Такива опасения възникнаха през 2011 с пристигането на работници от Полша, но в края на краищата тези страхове се оказаха безпочвени", подчерта директорът на Федералната агенция по заетостта.