Испания поетапно се завръща към нормалния живот след 4 май

Всеки регион ще намали ограниченията с различно темпо в зависимост от тежестта на огнището

29.04.2020 | 13:38 Редактор: Ралица Братанова

Черен рекорд на смъртните случаи в Испания - 325 души за последното денонощие. Въпреки тревожните данни премиерът Педро Санчес обяви план от четири етапа за вдигане на строгата карантина в страната, който започва от 4 май и трябва да приключи през юни.

Всеки регион ще намали ограниченията с различно темпо, в зависимост от тежестта на огнището. Четири острова първи ще облекчат мерките от 4 май, а останалата част от Испания седмица по-късно.

Министър-председателят подчерта, че процесът ще отнеме от шест до осем седмици. От 11 май малки фирми и хотели могат да се отворят, но социалното дистанциране ще остане в сила. 

От същата дата и религиозните служби ще бъдат възобновени, като отново има ограничение в броя на посетителите. Театри и кина ще отворят врати в края на май. И при тях ще важи условието да не се използва пълния капацитет на помещенията. 

Предвидено е и част от учениците да се върнат в класните стаи. Повечето училища обаче ще останат затворени до началото на следващата учебна година през септември. 

В края на юни врати отварят магазините, а клиентите ще трябва да спазват дистанция от два метра. Очаква се по същото време да паднат рестрикциите и за посещаването на плажовете в страната. 

Испания е в хватката на една от най-строгите карантини в Европа от 14 март. Въведените ограничения нанесоха сериозни щети по икономиката. Премиерът Санчес заяви, че се очертава рецесия с "извънреден мащаб" и допълни, че това изисква извънреден отговор от ЕС.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК