Путин нареди карантина до 11 май, Русия надмина Китай по заразени

Успяхме да забавим епидемията, пикът все още не е достигнат, заяви руският президент

29.04.2020 | 11:10 Редактор: Тодор Петров

Расте броят на заразените с Ковид-19 и в Русия. Те вече са над 99 000. Президентът Владимир Путин обяви удължаване на строгите мерки и призна, че има дефицит на защитни облекла за медиците на първа линия.

"В сравнение с преди, сега произвеждаме много. Но в сравнение с това, от което се нуждаем, все още е недостатъчно", коментира Путин.

Държавният глава посочи, че индустрията работи на пълни обороти, за да се справи с търсенето. Производството на защитни маски се е увеличило повече от 10 пъти: от 800 000 на ден в началото на годината до над 8 милиона през април. Произвеждат се и обдишващи апарати. Очаква се през май 2 500 машини да бъдат готови за употреба. 

Путин заяви, че правителството е успяло да "забави разпространението“ на епидемията. Въпреки това карантината, която трябваше да приключи на 30 април, се удължава до 11 май. 

"Ситуацията остава много трудна. Експерти, твърдят, че пикът все още не е преминал. Сега сме пред нов, може би най-интензивният етап на борбата срещу епидемията", добави президентът на Русия. 

В очакване на новите случаи на заразени, започва производство и на различни лекарства, които се използват при лечението на инфекцията. Увеличава се и броят на тестваните. По думите на президента ежедневно се изследват 150 000 души.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК