30 закона в КНДР, които ще ви накарат да сте благодарни, че не сте родени там

Гражданите нямат право да имат същото име като сегашния президент

28.04.2020 | 20:30 Редактор: Искра Ангелова
30 закона в КНДР, които ще ви накарат да сте благодарни, че не сте родени там

36-годишният върховен лидер на Северна Корея Ким Чен Ун е в критично състояние, след като се е подложил на сърдечно-съдова операция, съобщи CNN преди дни.

Един от американските служители отбеляза, че Белият дом е получил информация, че по време на операцията на лидера е възникнал проблем. Говорител в президентската служба на Южна Корея, обаче отбеляза, че няма потвърждение на спекулациите. 

Но здравето на севернокорейския лидер е поредното доказателство за тоталитарния режим в страната, който следва различни правила от останалия свят. 

Нацията пази много тайни и има много необичайни закони, които ще ви накарат да благодарите на Бог, че не живеете там. 

1. Слушането на чужда музика или гледането на филми на чужд език се счита за престъпление.

През 2015 г. Ким Чен Ун издаде указ за изземането на всички касети и компактдискове, които съдържат забранени от държавата песни.

Някой, който гледа американски филм, може да бъде екзекутиран, а гледането на индийски филми може да доведе до затвор. Разпространението на порнография също може да доведе до смъртното наказание.

2. Провеждането на международни разговори е престъпление. През 2007 г. мъж, който е провел няколко такива, беше убит.

3. Заспиването на среща, докато Ким говори, може да ви донесе смъртно наказание. Севернокорейският министър на отбраната Хьон Йон Чол беше екзекутиран през 2015 г. пред над 100 души, защото заспал по време на едно от събитията на Ким Чен Ун.

4. Всяко действие, което се счита за неуважително към семейството на Ким Чен Ун, правителството или политиците, се счита за богохулство и може да последва жестоко наказание. 

5. Само на мъжете - държавни служители им е позволено да шофират. Жените нямат това право, дори да работят в този сектор. Само един на сто души може да има кола.

6. На 8 юни, когато през 1994 г. умира президентът на Северна Корея - Ким Ир Сен, усмивката е строго забранена. Говоренето на глас, танцуването или пиенето на алкохол в този ден е ограничено. Неспазвайки правилата, хората могат да бъдат изпратени в трудови лагери или убити. 

Тялото на Ким Ир Сен е запазено в стъклена гробница, а туристите трябва да се поклонят пред краката му.

7. Пушенето на марихуана е прието и за разлика от по-голямата част от света, търговията и консумацията на наркотици не търпи наказание, според закона.

8. Хората нямат право да носят дънки, тъй като това се смята за символ на капитализма. Жените, носещи поли, трябва да покриват коленете си. Носенето на бикини е строго забранено.

9. Северна Корея предлага само 3 телевизионни канала, от които хората могат да избират. Всички те са контролирани от правителството, пише още timesnownews.com.

10. Севернокорейците нямат право да пътуват в чужбина без разрешение. Хората, които се опитват да избягат, са изпратени в трудови лагери или просто екзекутирани.

11. Достъп до интернет се получава само чрез портал, който се нарича Kwangmyong. Той беше пуснат през 2000 година. Списъкът с хора, които имат достъп до интернет, включва политически лидери и техните семейства, ученици, посещаващи елитни училища, както и военното кибер отделение. 

Само разрешената от държавата - операционна система Red Star OS, която е проектирана на корейски език, е позволена да се използва, а не стандартните Windows или Mac. Wi-Fi е забранен във всички севернокорейски посолства по света.
 
12. Изборът на професията на човек се определя от правителството. Това се случва въз основа на нуждите на страната. Тези, които не се съобразяват, се изпращат в концентрационни лагери за принудителен труд.

South Korea

13. През 2013 г. Ким Чен Ун издава списък със прическите, които са позволени, те са 28 (18 женски и 10 мъжки) и бяха официално одобрени.

14. Правителството избира къде да живеят хората - според техния статут в държавата. Да живееш в столицата Пхенян изисква разрешение от правителството.

15. Гражданите нямат право да имат същото име като сегашния президент. И така, всички, които носеха името Ким, трябваше да сменят името си.

16. Свободата да избираш религия е мит в Северна Корея. Официално това е атеистка държава. Западно религиозни обичаи са забранени. Хора, разпространявали Библията, са били екзекутирани публично. 

През 2014 американецът Джефри Фоул бе вкаран в затвора за 5 месеца, защото забравил Библията си в тоалетната на ресторант. Църквите се контролират от държавата.

17. Туристите трябва да заложат като депозит телефоните си и компютрите си. Те могат да си ги вземат само преди напускане на страната. 

18. Всички граждани над 17 години задължително трябва да гласуват на изборите. Провеждат се избори за партийните лидери, които ще управляват страната.

19. Цяло семейство може да бъде наказано, ако един човек се самоубие. А ако дадено лице извърши престъпление, три поколения наред в семейството му се наказват.

20. Смята се че филмовият директор Шин Сан-ок и тогавашната му съпруга - Чой Юн-хи, са отвлечени през 1978 година заради ниското качество на филмовата индустрия в Северна Корея. Двойката била в плен цели 8 години.

Постепенно двамата успяват да спечелят доверието на диктатора и той им позволил да посетят кинофестивал във Виена през 1986 г. Но в австрийската столица те се свързвали с американското посолство, след което емигрирали за над 10 години в САЩ.

Завърнали се в Северна Корея през 1999 година. Шин умира през 2006 година, а 12 години по-късно и съпругата му Чой.

21. Докато останалата част от света се справя с предубежденията за различните типове хора, модерното севернокорейско общество е разпределено на три класи през 1957 от бащата на Ким Чен Ин Сер: главни, колебливи и враждебни. 

Верните поданици, включително и семейството на Ким, спадат към главните. 

Тези, които са най-малко лоялни - са към групата на враждебните. Те се считат за противници на държавата. Това са адвокати, хазяи, министри и християнски служители. 

Към "колебливите" спадат занаятчии, търговци, върнати от Китай и техните семейства, както и някои интелектуалци, които са били под японските закони.

22. Севернокорейският календар Juche е базиран на датата на раждане на Ким Ир Сен - 15 април 1912 г.

Kimmm

23. Северна Корея прекъсва електричеството всяка вечер заради енергийната криза в страната. Използването на ток се нуждае от разрешение, а притежанието на микровълнова е незаконно.

24. Децата, които ходят на училище, трябва да имат собствени чинове и столове. На други пък им се налага да служат на правителството.

25. През 2008 г. гражданите бяха помолени да дадат изпражненията си, за да помогнат в селското стопанство, когато Южна Корея преустанови доставките на торове.

26. Страната харчи 20% от своя БВП за военни, докато населението умира от глад.

27. Двойка, която е сключила брак, след официалната церемония трябва да посети статуята на дядото на Ким Чен Ун - Ким Ир Сен. 

Couple

28. Военната служба е задължителна за мъже (10 години) и жени (7 години).

29. Майките нямат право да раждат, ако някой е наоколо. Те сами трябва изродят бебето. Също така нямат право да се срещат със семейството си или дори със съпруга си в продължение на седмица след раждането. 

Ако се родят тризнаци, те се дават на държавата заради ниската раждаемост в Северна Корея. Те се връщат при семейството си, когато са на 4 години.

30. Неделя е ден на колективния труд - цялото почистване се извършва само и единствено с ръце. Уредите за почистване не се използват.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

30
5 rate up comment rate down comment 1
Бай Хой
преди 1 месец
Пълни простотии. Неназован източник и чиста пропаганда в натурален вид. По какво тя се различава от тази в Северна Корея не ми е ясно. Да не говорим за цензурата, която цари в иначе „демократичните“ общества. Сигнализирай за неуместен коментар
29
6 rate up comment rate down comment 9
Иво Андонов
преди 1 месец
Нака 47 - отлична идея!!! Браво! Предлагам сега покрай извънредното положение да прокарат и закон, който гласи всички заклети *** да бъдат изселени в Северна Корея, точно както *** са пращали нормалните интелигентни хора в лагери. Звучи справедливо, нали? За *** в България 30- те мярки - да са доволни. Ако не изпълнят дори една - смъртна присъда... те и без това това заслужават. Сигнализирай за неуместен коментар
28
8 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 1 месец
Ким е фамилното име(Kim dynasty) стига сте заблуждава ли хората с глупости. Сигнализирай за неуместен коментар
27
8 rate up comment rate down comment 3
нАКа-47
преди 1 месец
Ради Панайотов, Шуме - Като я посетиш, остани си там! Сигнализирай за неуместен коментар
26
37 rate up comment rate down comment 14
Ради Панайотов, Шуме
преди 1 месец
Ниска раждаемост?! В средата на 80-те години Сев. Корея имаше 18 млн. жители, а сега са 25 млн. Територията й е колкото България. При това 83 % са огромни скалисти планини, а основната селскостопанска култура е оризът, който изисква заливни площи. Плюс изолация, плюс индустрия, плюс ракети и собствено въоръжаване, плюс компютри и Интернет. Огромен труд, който вече у нас не можем да си представим. Замислете се и не се дръжте насмешливо, защото ние сме излъганите, ние станахме за посмешище. Сигнализирай за неуместен коментар
25
16 rate up comment rate down comment 12
Ганка Павлова
преди 1 месец
Да чете жълтопаветния планктон и адвокатите им, дето квичат по площадите, какво значи ограничени права..... Сигнализирай за неуместен коментар
24
19 rate up comment rate down comment 24
Ради Панайотов, Шуме
преди 1 месец
Това е единствената страна, която бих посетил за втори път. Сигнализирай за неуместен коментар
23
10 rate up comment rate down comment 1
Фактор
преди 1 месец
Е що са им забранили и да се самоубиват? Сигнализирай за неуместен коментар
22
34 rate up comment rate down comment 6
Иво Андонов
преди 1 месец
Аман от коментатори комyняги. Това не е общество, а ад. Дори дивите години на прехода са по - добри от този комунистически ад - нарича се свобода! В сегашната ситуация на ковид 19 едва се намеква за наченки на някои рестрикции и половин България полудя вече (и с право). Представете си, че това извънредно положение е завинаги, съчетано със смъртна заплаха по десетки параграфи. Например, че не си пляскал достатъчно ентусиазирано. Разграничете социалната държава (нап.Норвегия) от фанатизма. Сигнализирай за неуместен коментар
21
6 rate up comment rate down comment 4
Kukuruz
преди 1 месец