Готова ли е Северна Корея да бъде управлявана от жена?

Вижте коментара на международния анализатор Любомир Стефанов

27.04.2020 | 21:46 Редактор: Искра Ангелова

Противоречивата информация около състоянието на севернокорейския лидер на Ким Чен Ун продължава да вълнува света. Теориите - лидерът е във вегетативно състояние, след като е възникнал проблем по време на сърдечно-съдова операция, до това, че е мъртъв.

Пред CNN председателят на Държавния съвет на Корейската народнодемократична република (КНДР) Ким Чен Ун е жив и здрав. Южна Корея излезе със същата информация. Твърдят, че диктаторът е отседнал в района на Вонсан и е там от 13 април.

"Всякакви причини може да изтъкнем за отсъствието на Ким Чен Ун. Това е режим, който не се отличава с прозрачност откъм достъп до информация, освен тази, която е свързана с култа на личността. Това може да означава всичко - от разчистване на лични сметки с конкуренти, до козметична операция. Няма да разберем причината. Накрая ще излезе едно официално комюнике в стил 70-те, което ще каже, че се е оттеглил да помисли над новия курс, който Северна Корея трябва да следва в поствирусната икономика, нова ядрена програма, нов язовир и тн.", каза международният анализатор Любомир Стефанов в предаването "Денят ON AIR".

Той посочи, че е възможно е да има сценарий с нов управляващ.

"Възможно е да има затишие пред буря, но смятам, че в една такава родова кастова система нещата са подредени и има сценарий кой да бъде наследникът.  Заговори се, че това може да е сестра му, възможно е така, но не знам дали Северна Корея е готова да бъде управлявана от жена, макар че е от тази фамилия. Не смятам, че това ще е на преден план, освен ако не е необходимо да се демонстрира отчетлива връзка с рода и семейството, което управлява Северна Корея последните години", коментира Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него Доналд Тръмп ще преглътне този факт.

"И ако за Северна Корея е важно, а аз смятам, че е важно, бихме станали свидетели на сценарий, в който сестрата на Ким Чен Ун остава на втори план, а някой играе ролята на марионетка, за да не дразни егото на Тръмп. Има негови хора, които са на ръководни длъжности в партията и имат шанс да вземат властта. Но там нещата не стават по логиката, по която ние свиквахме в България", категоричен е анализаторът.

И допълни, че там информацията не циркулира качествено и свободно.

"Това общество е конструирано по особен начин и функционира с неговата си логика. Ако внимаваме и следим официалната линия на техните официози - агенцията, която съобщава новините, може би щяхме да разчетем в техните думи", каза още Любомир Стефанов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК