Евентуалната смърт на Ким Чен Ун би причинила геополитически срив?

През последните дни се появиха информации, че той е тежко болен, след като се е подложил на сърдечна операция

26.04.2020 | 11:35 Редактор: Юлия Христова
Евентуалната смърт на Ким Чен Ун би причинила геополитически срив?

Евентуалната смърт на Ким Чен Ун би причинила геополитически срив, който би могъл да разпали Студената война на Северна Корея със Запада, предупредиха експерти, цитирани от британския вестник "Дейли мейл".

Вакуум във властта, оставен от диктатора, може да ескалира в грозна гражданска война, която да доведе до „хуманитарни страдания“ и вълна от бежанци, които се спасяват от насилието.

Военните експерти прогнозират, че този сценарий може да принуди САЩ и Южна Корея да се мобилизират срещу притежаващата ядрени оръжия държава за интервенция, която "би направила Афганистан и Ирак бледи копия“.

През последните дни се появиха слухове, че Ким е тежко болен, след като се е подложил на сърдечна операция. Доналд Тръмп заяви, че няма доказателства, които да потвърдят спекулациите, докато Сеул и Пекин също поставят под съмнение твърденията.

И все пак, без официално да бъдат отречени от медиите в Северна Корея, вниманието на военните среди се насочи към разгръщане на възможните сценарии при смъртта на силния човек в Пхенян.

Дейвид Максуел, полковник от специалните части в пенсия и понастоящем старши сътрудник в мозъчния тръст на Фондацията за отбрана на демокрациите, посочи размитата линия на наследяване, която може да доведе до борба за власт в Пхенян. Той каза пред "Military Times“: „Отрядите на народната армия на Северна Корея ще се конкурират за ресурси и оцеляване. Това ще доведе до вътрешен конфликт между единиците и може да ескалира до широкомащабна гражданска война.”

Пенсионираният генерал-лейтенант Чун Ин-Бум, бившият началник на специалните части на Южна Корея, смята, че въпросът за наследството ще раздели режима на фракции и ще доведе до "хаос, човешко страдание, нестабилност“. Не е известно Ким Чен Ун да има избран наследник, въпреки че скорошното издигане на сестра му предполага, че тя е подготвена за лидерството. Ким Йо Чен беше върната във вътрешния кръг на брат си, за да стане ръководител на пропагандата, пише БГНЕС.

Тя беше обвинена за краха на преговорите за ядрено разоръжаване с Вашингтон и изхвърлена в немилост. В случай на вълнения в Северна Корея, Максуел заяви, че на САЩ и Южна Корея може да не остане друг вариант, освен да се намесят.

Той каза: "Съюзът между Южна Корея и САЩ ще трябва да бъде готов да осигури и обезопаси цялата програма за оръжия за масово унищожение – ядреното, химическото, биологичното оръжие и запасите, производствените съоръжения и човешката инфраструктура (учени и техници). Това е операция в извънредна ситуация, която ще направи Афганистан и Ирак бледи копия.“

Доколко е влошено здравето на Ким не е ясно – държавната информационна агенция KCNA в Северна Корея вчера съобщи за спортна екипировка, събиране на черница и среща в Бангладеш, но не даде информация за лидера. Официалният вестник „Родонг Симун“ публикува стари коментари, приписвани на Ким в статии за икономиката, текстилната индустрия, развитието на града и други теми. Както обикновено името на Ким беше цитирано из целия вестник, но нямаше информация за местонахождението му.

Ким за последно беше видян на обществено място на 11 април, а спекулациите за неговото здраве започнаха да се разпространяват на 15 април, когато мистериозно не успя да присъства на церемония по повод годишнината от рождението на дядо му Ким Ир Сен.

Тае Йон Хо, бивш заместник-посланик на Северна Корея в Лондон, който се оттегли в Южна Корея през 2016 г., заяви, че продължителното мълчание на държавните медии е необичайно, тъй като по-рано беше доста подробно по въпросите за статута на ръководителите.

“Всеки път, когато има спекулации относно Ким, Северна Корея ще предприеме действия в рамките на дни, за да покаже, че е жив и здрав”, каза той. По-конкретно, неговото отсъствие от поклонението на 15 април е “безпрецедентно”, допълва Тей.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
За съжаление ще го сменят със същия кукундрел като него. Вижте баща му когато почина, вместо д стане по-добре, след като си е отишъл един диктатор, стана още по-лошо. Дойде още по-голям изверг. Сигнализирай за неуместен коментар