Над 28% от момичетата в ЮАР са ХИВ-позитивни

Само 4% от момчетата са носители на вируса.

14.03.2013 | 14:07
Над 28% от момичетата в ЮАР са ХИВ-позитивни

Над 28% от момичетата в училищна възраст в ЮАР са ХИВ-позитивни, каза здравният министър на страната Аарон Матсоаледи, цитиран от BBC. За сравнение, само 4% от момчетата са носители на вируса.

„Ясно е, че не младите момчета се възползват от девойките, а възрастни мъже”, казва Матсоаледи и добавя, че трябва да се вземат сериозни мерки, защото тези мъже унищожават децата.

Има случаи дори на 10-годишни бременни, които са ХИВ-позитивни. По данни от 2011 около 94 000 девойки са забременели, като са регистрирани 77 000 аборта.

Повече от 5 млн. души от населението на Южна Африка са с ХИВ, което е 10% от общото население. Според информацията, от всички починали за миналата година, половината са издъхнали с вируса – 260 000.

След като е назначен за министър на здравеопазването през 2009 от президента Джейкъб Зума, Аарон Матсоаледи се радва на голямо обществено одобрение, заради усилията, които влага в борбата с болестта.

Към момента, Южноафриканската република ръководи най-голямата анти-ретровирусна програма в света (Най-известният ретровирус е Човешкият имунодефицитен вирус (ХИВ), който причинява СПИН). За четири години броят на пациентите нараства почти двойно – от около 679 000 са станали милион и половина.