Обама номинира жена за вътрешен министър на САЩ

57-годишната Сали Джуъл е генерален директор на компания за търговия със спортни стоки.

07.02.2013 | 08:37
Обама номинира жена за вътрешен министър на САЩ

За вътрешен министър на САЩ е номиниран генерален директор на компания за търговия със спортни стоки. 57-годишната Сали Джуъл е първата жена, която Барак Обама предложи в своето правителство за втория си мандат. Тя започва кариерата си като инженер в петролната компания Мобил, след което 20 години работи в банковия сектор. През 1996 влиза в съвета на директорите на компанията REI, която оглавява от 2005.

Министерството на вътрешните работи в САЩ, за разлика от аналогичните ведомства в други държави, се занимава главно с въпроси, свързани с охраната на националните паркове и геоложки проучвания. С осигуряването на реда и законността са натоварени министерствата на правосъдието и на националната сигурност.

Междувременно новият държавен секретар Джон Кери положи клетва на публична церемония в Държавния департамент, в присъствието на вицепрезидента Джо Байдън. В кратка реч след събитието той обеща, че страната му няма да се оттегля от световната сцена заради бюджетни ограничения. Той увери, че ще работи за мира, но няма да се поколебае да "защити Америка, нейните ценности или идеали, ако те бъдат застрашени от екстремизъм, тероризъм, хаос или бедствия".