Адам Ланза се ядосал, че майка му ще го праща в психиатрия

Изпращането на принудително лечение е най-вероятната версия за жестокото масово убийство в начално училище.

19.12.2012 | 09:06
Адам Ланза се ядосал, че майка му ще го праща в психиатрия

Адам Ланза - младежът, който миналата седмица уби майка си и 26 души в училище в американския щат Кънектикът, може би е извършил касапницата в началното училище, подтикнат от намерението на майка му да го прати в психиатрична клиника, съобщават американски медии.

Нанси Ланза стана първата жертва на сина си, който я уби в дома им, а след това, въоръжен с два пистолета и пушка, нахлу в началното училище на Нютаун и уби 20 деца и шестима възрастни, включително директора.

Според син на пастор на една от местните църкви Адам може би е научил, че майка му е започнала да попълва документи, необходими за изпращането му на принудително лечение.

Разследващи са потвърдили, че намерението на майката да изпрати сина си на лечение, е един от възможните мотиви за престъплението.

Адам Ланза е имал синдром на Аспергер, една от формите на аутизма. Описват го като много умен, но срамежлив и затворен юноша, който прекарвал много време в мазето на дома си, играейки на видеоигри със стрелба.

Според близки на семейството, майката била любителка на оръжията и често водела сина си на стрелбище. В къщата имало цял арсенал, твърдят нейни познати. Тя е работила като доброволец в училището, където е учел и синът й. Възможно е той да се е смятал за пренебрегнат заради вниманието, което майката отделяла на децата.