ЕК: Турция не е враг, но хората не са средство за постигане на цел

Гърция очаква осезаема солидарност от Европейския съюз, заяви гръцкият премиер

03.03.2020 | 19:11 Редактор: Искра Ангелова

Лидерите на европейските институции пристигнаха на гръцко-турската граница с ясно послание.

"Тези, които искат да изпитат Европейския съюз, ще бъдат разочаровани. Сега е време за съгласувани действия и действия въз основа на нашите ценности. Турция не е враг, но хората не са средство за постигане на цел", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Дипломатите инспектираха сухопътната граница с хеликоптер заедно с гръцкия премиер Мицотакис. А той изтъкна, че страната му очаква солидарност и сериозна подкрепа. 

"Гърция очаква осезаема солидарност от Европейския съюз. И мога да ви кажа, че присъствието на цялото европейско ръководство тук, изпраща ясен сигнал до всички. Но нека бъдем честни, Европа не се е справила с това. Надявам се тази криза да послужи като призив за всеки да поеме своите отговорности", каза той.

Желаната помощ беше обещана на Гърция. Председателят на Европейската комисия - Урсула Фон дер лайен, заяви, че Атина ще получи ще получи финансиране от 700 милиона евро. А Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс" ще изпрати техника и още 100 души, които да подкрепят гръцките власти. 

"Нашият първи приоритет е да се гарантира, че се поддържа ред на гръцката външна граница, която е и европейска граница. Ангажирана съм да мобилизирам всички необходимата оперативна подкрепа", допълни Урсула фон дер Лайен.

Според гръцките правителство от събота насам най-малко 24 000 души са били спрени при опита си да преминат границата от Турция. Премиерът Мицотакис определи действията на Анакара като нарушаване на споразумението с Европейския съюз.

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК