Мигранти атакуват Гърция през р. Марица, други се връщат в Истанбул (Обновена)

Хиляди все още се надяват границата да бъде отворена

01.03.2020 | 18:15 Редактор: Тодор Петров

Нестихващо напрежение на турско-гръцката граница, след като в петък Турция обяви, че отваря границите си. Заради затворените от гръцките власти гранични пунктове, все повече бежанци се опитват да влязат в страната не по суша, а през река Марица.

Пратеникът на Bulgaria ON AIR Виктор Дремсизов проследи как мигрантите прекараха нощта край граничния пункт "Пазаркуле". Екипът ни засне как хиляди остават в капана между отворената турска и затворената гръцка граница.

Всички медии са изтласкани на около 1 км от границата и нямат право да снимат в ничията земя, където се намират хилядите мигранти.

След поредната нощ под открито небе една част от бежанците решиха да се върнат обратно в Истанбул. Мигрантите намират най-различни начини да се върнат обратно. Някои от бежанците, които се отказват, се извозват с автобуси. Таксиметровият бизнес също процъфтява в ситуацията като тази. 

И докато едни не издържат и решават да оставят мечтата за Европа, други продължават да вървят към турско-гръцката граница. Ако за едни надеждата е Гърция да последва примера на Турция и да отвори границата си, то за продавачите в Одрин надеждата е ситуацията да се нормализира, защото всичко рефлектира върху бизнеса. 

Някои от мигрантите успяха да влязат в Гърция, но по вода. Властите в страната обаче са ги заловили.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК