Газ, камъни, палежи... Турско-гръцката граница заприлича на военна зона

Мигрантите проникват и по море

29.02.2020 | 18:38 Редактор: Тодор Петров

Хиляди бежанци се опитаха да нахлуят в Гърция, но бяха спрени със сълзотворен газ и шокови гранати. Турско-гръцката граница в района на Одрин заприлича на военна зона. 

В момента бежанците се намират в ничията земя - територията между двете държави. Вече втори ден Гърция успява да удържи мигрантите да не влязат на нейна територия. А жандармерията забрани по-близкия достъп на медиите.

"Надявам се да отида в Германия и да подобря живота си", споделя Ахмед пред специалния пратеник на Bulgaria ON AIR.

"Вчера дойдохме тук, спим на открито. Реших да отида в Европа, защото в Турция нямаме документи, нямаме бъдеще", казва Ужган. 

Липсата на документи е и причината Гърция да не допуска мигрантите. Втори ден Анкара е категорична, че няма да промени решението си и оставя отворени своите граници. Турският президент Реджеп Ердоган потвърди, че няма да ги спира.

На първа линия пред граничарите през деня са жените и децата. Часове наред те стоят с надежда Гърция да се смили и да ги пусне към Европа. Мигрантите проникват и по море. На остров Лесбос от вчера пристигат лодки със стотици хора. Там обаче центровете за настаняване са препълнени, а местните жители протестират срещу бежанците.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов и Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК