Хиляди мигранти на турско-гръцката граница. Ердоган: Отворих вратите към Европа!

Гръцките власти използваха сълзотворен газ

29.02.2020 | 13:13 Редактор: Тодор Петров

Задълбочава се кризата с мигрантите, които се опитват да стигнат Европа. Хиляди бежанци се опитваха да нахлуят в Гърция, но бяха спрени със сълзотворен газ и шокови патрони. Турският президентът Реджеп Ердоган потвърди, че няма да спира мигрантския поток.

Хиляди мигранти прекараха нощта на ГКПП "Пазаркуле" с надежда, че могат да влязат в Европа. Всички мигранти са се насочили предимно към гръцката граница, а към българската няма такъв наплив, потвърди пратеникът на Bulgaria ON AIR Виктор Дремсизов.

Сред мигрантите преобладават предимно младите мъже, по-малко са семействата. На този етап гръцките власти успяват да удържат ситуацията и всички мигранти са блокирани в ничията земя.

С влакове, автобуси и таксита през изминалата нощ стотици мигранти пристигнаха на границата с Гърция при Пазаркуле в района на Одрин. В очакване да преминат към Гърция бежанците прекараха нощта на открито в импровизирани лагери.

Гръцките власти са засилили военното присъствие по границата. За да блокират мигрантите използваха и сълзотворен газ, което създаде паника сред жените и децата в района. 

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че вратите към Европа остават отворени. 

"Отворихме вратите и от тази сутрин приблизително 18 000 си проправиха път. Броят им може да достигне от 25 до 30 000. Ние няма да затваряме вратите и от сега нататък това ще продължи", заяви Ердоган,

Част от мигрантите успяват да достигнат Гърция, но по вода. На остров Лесбос от вчера пристигат лодки със стотици хора. Там обаче центровете за настаняване са препълнени, а местните жители протестират срещу бежанците.

Вижте още в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК