Държавите трудно можели да се оправят сами в днешното глобално семейство

Лидерите на Европейския съюз не можаха да постигнат сделка за следващия дългосрочен бюджет

25.02.2020 | 21:28 Редактор: Ралица Братанова

Лидерите на Европейския съюз не можаха да постигнат сделка за следващия дългосрочен бюджет на фона на дълбоките различия за разходите след Brexit.

Икономистът Светлин Танчев обяви в студиото на "Денят ON AIR", че вноската на България е около 1 млрд. лева всяка година, но получаваме в пъти повече - около 7 млрд. евро.

Той посочи, че предстои сериозен дебат, защото Европа казва, че на България вече са се предоставили достатъчно средства, а не се вижда достигане на европейските нива и това ни поставя в недобра позиция, когато трябва да се седне на масата и да се преговаря с големи държави членки.

Преговорите за бюджета са усложнени и от излизането на Великобритания, което оставя дупка от най-малко 60 млрд. евро. По думите на Танчев една от причините, поради които Великобритания е напуснала ЕС, е именно това, че е смятала, че внася много пари в европейския бюджет.

"Това което видяхме с Brexit, е просто започването на процедурата. Предстои да видим какви преговори ще бъдат проведени. Великобритания ще остане с някаква вноска в европейския бюджет за сметка на това да има възможността да оперира на най-големия пазар", каза икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Той бе категоричен, че в днешното глобално семейство държавите трудно могат да се оправят поединично

Икономистът коментира и темата за навлизането на България в чакалнята на еврозоната. Според него референдум е необходим.

"Световните пазари работят на доверие и очаквания. Ако те виждат това, което и ние виждаме, че 60% от българите очакват лош сценарий - това неминуемо ще стане реалност. Цената на свободата и демокрацията е отговорността и образованието. Политиците са длъжни да сложат всичко на масата и хората да се произнесат", заяви Танчев. 

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК