Окончателно: Срещата на върха на ЕС за бюджета завърши без споразумение

Ще е необходима нова дата за преговори

22.02.2020 | 13:55 Редактор: Ралица Братанова

Без споразумение за многогодишната финансова рамка - така завърши двудневната среща на върха на Европейският съвет в Брюксел.

След двудневен маратон на преговори евролидерите не успяха да стиснат ръцете си за общия бюджет на Европейския съюз до 2027 година. 

Едно от предизвикателствата пред Общността е намирането на решение за финансовата дупка от 75 милиарда евро, останала след напускането на Великобритания.

Германският канцлер Ангела Меркел призна, че преговорите са завършили с неуспех поради големите различия. По-богатите страни, или така наречените нетни платци, бойкотираха високите вноски. 

Австрия, Дания, Нидерландия и Швеция, известни като "Пестеливата четворка", настояват те да не бъдат над 1% от брутния национален доход.

От другата страна стои лагерът на 17 страни членки, включително и България, спечелили прозвището "Приятели на кохезията". 

Сред основните искания на премиера Борисов е било и увеличаването на бюджета на ЕС за проекти в бедни и обезлюдяващи райони, от което да може да се възползва Северна България. А Франция категорично отказа да се намаляват парите за селскостопански политики. 

За да бъдат преодолени различията, ще бъде необходима нова дата за преговори. Все още обаче няма яснота кога точно ще се случи това.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК