7 жертви и паника в Италия заради коронавируса - прекратиха карнавала във Венеция (Обновена)

Южна Корея обяви червен код на опасност за общественото здраве

24.02.2020 | 12:20 Редактор: Ивет Арабова

Паника в Италия, заради коронавируса. Броят на загиналите от заразата нарасна до седем. 

Един човек е бил успешно излекуван. Прекратиха предсрочно карнавала във Венеция. 

Европейският съюз спешно отпуска 230 милиона евро за борба с епидемията.

152 души са заразените в страната, което я прави най-голямото огнище на коронавирус в Европа. 

Около 50 000 души, в областите Венето и Ломбардия са поставени под карантина.

В следващите 2 седмици те нямат право да напускат градовете си, нито външни хора могат да посещават тези населени места. Дори извън районите, където са регистрирани заболели, властите взимат превантивни мерки. 

Затворени са училища и университети, много предприятия преустановиха работа, 4 мача от италианската серия а не се проведоха. Затворени са Миланската катедрала и "Сан Марко" във Венеция. 

Пътнически влак от Венеция до Мюнхен беше спрян на австрийско-италианската граница поради подозрение, че двама пътници може да са заразени с новия коронавирус. 

Те са дали отрицателни проби и движението по линията е възстановено. Европейския съюз отпуска финансова помощ за борба с разпространението на COVID-19, а експертна група заминава тази седмица за Италия. Стела Кириaкиду еврокомисар по здравеопазването С оглед на бързо развиващата се ситуация, ние сме готови да увеличим помощта си. 

Във връзка с това съвместна експертна мисия на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Световната здравна организация ще замине за Италия тази седмица, за да подкрепи италианските власти. 

"Коронавирусът продължава да взима нови жертви в Азия. Южна Корея съобщи за още двама починали и за 161 нови случая на зараза. Така смъртните случаи в азиатската страна вече са 7, а общият брой на заболелите от COVID-19 е над 700. 

Южна Корея обяви червен код - най-високата степен на опасност за общественото здраве. Досега жертвите на коронавируса в глобален мащаб са над 2500, а заразените близо 80 хиляди. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК