Германия бори бедността, увеличава добавката към основната пенсия

От промяната ще се възползват над 1 милион души

21.02.2020 | 13:35 Редактор: Юлия Христова

Германското правителство направи крачка към скъсяване на дистанцията между бедни и богати. Въвежда се увеличение на добавките към "основни пенсии“, което да подпомогне най-бедните в страната.

След продължителни ожесточени дебати германското правителство реши да увеличи добавките към основната пенсия и така да осигури по-добър живот на част от най-бедните граждани на страната. Промяната влиза в сила от 2021 година, а от нея ще се възползват над 1 милион души. Идеята за реформата се ражда, тъй като част от германските граждани получават пенсия, която е под или се равнява на размера на социалната помощ, въпреки че са работили цял живот. 

70 на сто от хората, които ще се възползват от промените, са жени, работили в сектора на нископлатените услуги. Минималната пенсия ще облагодетелства преди всичко Източна Германия, част от бившата комунистическа ГДР, където 30 години след падането на Берлинската стена средната покупателна способност на населението продължава да е по-ниска от тази в Западна Германия.

В момента фризьор, който в продължение на 40 години е плащал минимална осигурителна вноска, получава пенсия в размер на 512 евро. След промените тя ще стане 960 евро, или почти двойно по-висока.

Реформата предизвика политически разрив в коалиционното правителство на Германия. Консерваторите на Ангела Меркел дълго блокираха промените, които бяха приоритет за социалдемократите. Лявоцентристката партия дори заплаши да напусне коалицията, ако не бъде постигнато споразумение. Двата лагера успяха да стигнат до споразумение минималната пенсия да зависи от равнището на доходите на съответните хора.

Добавката ще се изплаща в пълен размер на пенсионерите, които са плащали пенсионни вноски най-малко 33 години и получават пенсия, която не надвишава 1250 евро за човек или 1950 евро за двойка.

Вижте повече във видеото

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК