Германия се отказва от въглищата, ще ѝ струва 40 млн. евро

Най-голямата германска въглищна централа RWE ще получи 2.6 млрд. евро

16.01.2020 | 20:55 Редактор: Искра Ангелова
Германия се отказва от въглищата, ще ѝ струва 40 млн. евро

Германският канцлер Ангела Меркел постигна сделка за стартирането на плана за пълното прекратяване на използването на въглища за добив на електроенергия. Меркел предлага обезщетения за милиарди евро за дружествата и засегнатите региони, така че затварянето на въглищните централи да започне още през тази година, съобщава Bloomberg.

На преговорите между правителството и премиерите на федералните провинции, които започнаха в сряда вечерта и завършиха късно през нощта, бе решено да се прекрати дейността на всички въглищни централи до 2038 г. Планът предвижда осигуряването на компенсации в размер на 40 млрд. евро за засегнатите региони.

Най-голямата германска въглищна централа RWE ще получи 2.6 млрд. евро, сочи информация на запознат с преговорите източник на Bloomberg.

Меркел се намира в трудна позиция, тъй като среща натиск както от еколози и активисти, така и от компаниите от минния сектор. Борбата с климатичните промени е сред най-важните теми за избирателите, а Германия няма да успее да изпълни целите за 2020 г. спрямо Парижкото споразумение за климата. От друга страна, се засилват опасенията, че социалното неравенство между по-бедните региони в Източна Германия, където се намират голяма част от минните компании, и Западна Германия, ще се увеличи.

Федералното правителство също ще плаща и по програми за преквалификация на работниците, засегнати от затварянето на въглищни централи, информира Bloomberg TV Bulgaria.

През този месец правителството ще изготви закон за излизане от въглища, който се надява да бъде приет от парламента в средата на 2020 г., допълва BBC.

В момента въглищата осигуряват около една трета от електроенергията в Германия, а страната си е поставила за цел най-малко 65% от електроенергията й да идва от възобновяеми енергийни източници до 2030 г.

Снимка: Pixabay

Харесайте страница ни във Facebook ТУК