Сред лидерите в ЕС сме по производство на ток от въглища

Лидер е Полша с 81%, следвана от Чехия с 54% и Гърция с 56%

27.09.2019 | 15:23 Редактор: Тодор Петров
Сред лидерите в ЕС сме по производство на ток от въглища

България е била на четвърто място в Европейския съюз по дял на електроенергията, произведена от въглища, през 2017 г., показват данни на онлайн изданието statista.com.

Общо 45% от електроенергията у нас се е произвеждала от въглища през 2017 г.

Лидер е Полша с 81%, следвана от Чехия с 54% и Гърция с 56%. Непосредствено след нас е Германия с 40%, където, обаче, политиците имат за цел да елиминират въглищата в производството на ток до 2038 г.

Учени по целия свят призовават страните да се откажат от производството на електроенергия от въглища. Предотвратяването на изменението на климата може да се постигне само чрез пълно изоставяне на изкопаемите горива на фона на понижението на цените на технологиите за производство на ток от възобновяеми източници.

Независимо от това, няма вероятност за скорошен отказ от въглищата. Една от причините за това е, че стотици хиляди работни места в региона зависят от въглищната индустрия, пише Investor.bg.

През 2018 г. отново се отчита ръст на глобалния добив на въглища до около 8 млрд. тона. Страни като Китай, Русия и САЩ са допринесли най-много за увеличението.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК