Цените на имотите в Германия продължават да растат

Причината - ниските лихвени проценти, силната икономика и нарастването на населението

01.01.2020 | 11:10 Редактор: Василена Василева
Цените на имотите в Германия продължават да растат

Цените на недвижимите имоти в Германия продължават да се покачват силно. През третото тримесечие от юли до септември включително, къщите и апартаментите са поскъпнали средно с 4,9% в сравнение със същия период на предходната година, става ясно от статистика на Федералната статистическа служба. 

Цените са скочили особено силно в Берлин, Хамбург, Мюнхен, Кьолн, Франкфурт, Щутгарт и Дюселдорф: купувачите е трябвало да платят с 9% повече за апартаменти там, отколкото през третото тримесечие на 2018 г. Едно- и двуфамилните къщи струват със 7,5 на сто повече.

В останалите големи германски градове с над 100 000 жители жилищата са поскъпнали с 5,8 процента, а къщите - със 7,8 процента. В градските общини извън големите градове цените на апартаментите и къщите са скочили с около 5%.

По този начин се удължава тенденцията за поскъпване от първата половина на годината. През първото тримесечие на 2019 г. цените на жилищните имоти бяха средно с 5% по-високи, отколкото през първото тримесечие на 2018 г., а през второто тримесечие увеличението беше с до 5,4%, пише Investor.bg

Ниските лихвени проценти, силната икономика и нарастването на населението от години, увеличават цените на апартаментите и къщите. Все по-скъпите парцели също допринасят за това.

В период от 10 години – межди 2008 г. и 2018 г. цените на недвижимите имоти в Германия нараснаха с почти 50%, показват данните на Федералната статистическа служба. От 2015 г. насам обаче бумът се ускори силно. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК