Германия в центъра на захранван от дълг бум на имотния пазар

Анализатори предупреждават, че той изглежда нестабилен

12.12.2019 | 22:47 Редактор: Василена Василева
Германия в центъра на захранван от дълг бум на имотния пазар

Германия е най-голямата икономика в Европа и е известна с нежеланието си да взема кредити, което я предпази от възходите и спадовете, през които многократно преминаваха съседите ѝ, пише Bloomberg. 

Сега страната е в центъра на захранван от дълг бум на имотния пазар. Анализатори предупреждават, че той изглежда нестабилен и има потенциал да засегне богатството на инвеститори от Мелбърн до Минесота.

Имотните компании в Германия вземат кредити с най-бързия си темп в историята и само тази година са емитирали облигации на рекордна стойност от 19 млрд. долара, почти половината от общата сума за сектора в Европа. По-голямата част от дълга е бил купен от международни компании за управление на пари, включително BlackRock и Allianz, предоставяйки милиарди на имотни компании, които ги инвестират в трескаво строителство и придобивания на нажежения имотен пазар.

Бумът на недвижимите имоти в Германия контрастира с едва нарастващата икономика. Цените продължават да подобряват рекорди и вместо да използват това като шанс за намаляване на дълга, повечето публични германски компании, които са собственици на имоти, просто задлъжняват още повече, за да се възползват от скока на цените. Ако пазарът се обърне, те може да бъдат изложени на риск.

„Ключовото притеснение е, че обемът на дълга в абсолютни изражения се увеличи рязко“, казва Петер Пападакос, управляващ директор в компанията за анализи на недвижимите имоти Green Street Advisors.

Доходността от първокласни офиси е намаляла до едва 2,5% в Мюнхен, 2,9% в Берлин и 2,8% във Франкфурт тази година. Това е доста под 3,75% в скъпия квартал Уест Енд в Лондон или 4,25% във финансовия район на града, сочат данни на консултантската компания Cushman & Wakefield.

Освен собствениците на бизнес имоти компаниите, които инвестират в германски апартаменти, също прибягват до облигационния пазар и са изправени пред още повече главоболия заради потенциалното замразяване на наемите в Берлин. Столицата на страната заема централно място в портфейлите на Deutsche Wohnen и ADO Properties, едни от най-големите емитенти на облигации през последните три години.

"Германските недвижими имоти имат потенциала да бъдат много волатилни“, коментира инвеститорът Пиер Бенигел от TwentyFour Asset Management в Лондон, която контролира активи на стойност около 16 млрд. паунда (21 млрд. долара) и държи някои от германските имотни облигации. „Те са изложени на регулаторен риск, особено със замразяването на наемите в някои райони, и вече виждаме, че цената на акциите на много големи компании намалява заради това“, допълва той.

Въпреки че германските имотни облигации са нишова част от международния дългов пазар, преобръщане на недвижимите имоти в страната ще бъде усетено далеч извън границите й. Някои от най-големите притежатели на този дълг са глобални компании за управление на пари като Amundi, Allianz, BlackRock и Deutsche Bank с хиляди хора със спестявания и инвеститори в търговски площи сред клиентите им.

Снимка: Pixabay

Цялата статия четете в Investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК