Имотите, давани под наем в онлайн платформите, ще трябва да се регистрират

Управляващите се отказаха от първоначалната си идея да се категоризират

27.11.2019 | 20:54 Редактор: Ралица Братанова

Крачка назад на управляващите за имотите под наем в онлайн платформите като Airbnb. Те няма да се категоризират, но ще трябва да се регистрират.

Според вносителите Менда Стоянова и Валери Симеонов у нас има хиляди наемодатели на апартаменти, които не плащат данък общ доход и туристически данък. 

"Този туристически данък на практика означава, че всеки турист, посетил даден град, следва да плати нещо на този град, за да може той да се развива и да посреща още туристи. И тъй като държавата не успява да събере дължимото, управляващите настояват платформи като Airbnb и Booking да изискват от своите клиенти наемодатели да си плащат данъците", oбясни Стоянова

При четири нарушения съответната платформа ще бъде спирана. 

Заради обвинения от бранша, че с промените се увеличава административната тежест, вносителите се отказаха от изискването за категоризация. Ще остане само вписването им в регистъра за хотелските настанявания.

От опозицията предложиха собствениците на апартаменти в платформи като Airbnb да се облагат с патентен данък.

На упрека, че текстовете са лобистки Менда Стоянова отговори, че лобира само за бюджета, а Валери Симеонов отхвърли тезата, че е в конфликт на интереси заради притежавани от него хотели. 

Както и при казуса с болничните, така и сега не стана ясно от ГЕРБ или от патриотите е дошла инициативата за промените. Очаква се те да бъдат гласувани следващата седмица при второто четене на бюджета.

Репортаж на Стоян Тричков.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК