Патентен данък за жилища в Airbnb и Booking, предлагат от БСП

Туристите носят приходи - ходят на пазар, ползват таксита

27.11.2019 | 15:19 Редактор: Василена Василева
Патентен данък за жилища в Airbnb и Booking, предлагат от БСП

Собствениците на имоти, които се предлагат в онлайн платформите за временно отдаване под наем на стаи и жилища като Airbnb, Booking и др., да плащат патентен данък, предлага БСП.

Според социалиста Христо Проданов предложението на шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова от ГЕРБ и лидера на НФСБ Валери Симеонов за вписване в регистър на тези имоти, нямало да даде резултати.

"Когато нещо се мисли в последния момент и се вкарва на пожар е грешно, и това предложение на двамата е грешно“, коментира той.

Проданов призна, че който оперира на пазара трябва да си плаща данъците, а в същото време голяма част от тези жилища са в сивия сектор и са нелоялна конкуренция на хотелите.

За мен най-лесният начин, по който може да се постигне резултат, е патентен данък на брой легла в тези апартаменти, като се регистрират на юридически или физически лица на точен адрес“, обясни той.

В София има поне 2500 жилища, които се отдават под наем за няколко дни или седмици.

Според Проданов, ако в началото на година собствениците си платят патентния данък и се регистрират в единната система за туристическа информация, голяма част от този бизнес ще излезе на светло.

Освен това туристите, които ползват тази услуга, харчели у нас и пари за пазар, за ресторанти, ползвали таксита, автобуси, което също носи приходи.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК