Българският туризъм бележи сериозни спадове на нощувките

Германците и руснаците си отиват, у нас идват повече румънци, украинци и англичани

26.11.2019 | 18:07 Редактор: Ралица Братанова

Спад на нощувките през изминалия сезон отчитат от НСИ. А на този фон депутати предлагат да се затегне контролът върху платформата за настаняване Airbnb.

Данните изнесоха днес от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. С половин милион по-малко са нощувките на гости от ЕС у нас. 

И докато съседите ни показват ръст в своя туристически бизнес, България тази година изостава. 

Туристите, които традиционно идват у нас, са основно от Германия. При тях спадът е с близо 800 хил. нощувки. Гостите от Русия са с над 170 хил по-малко. 

Позитивно обаче ни изненадват гостите от три държави. Сериозен ръст отбелязват туристите от Румъния, Украйна и Великобритания. Съседите ни румънци отчитат с 500 хил. нощувки повече или цели 29%. 

През изминаващата година, българите са пътували повече в чужбина. Отчетеният ръст е с 6%. Най-предпочитаната дестинация от българите е Гърция, следвана от Турция.

На фона на този "свръхрегулиран" пазар, както самите туроператори го определят, разглеждаме и друг актуален въпрос, засягащ бранша. 

Предлагането на нови регулации на стаи и апартаменти за гости през онлайн платформи като Airbnb. 

Бъдещето на този бизнес у нас може да остане под въпрос след законодателните предложения за нови регулации за краткосрочно наемане през такива онлайн платформи. 
Местата, които могат да бъдат наети чрез този тип сайтове ще подлежат на категоризация и ще следва да бъдат сертифицирани като места за настаняване. Според експертите в бранша промените са ненужни. 

Ако промените станат факт, условията ще са в нов режим, при който всички отдаващи стаи и апартаменти за краткосрочно наемане, ще разполагат с три месеца, за да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания. 

В предложените промени са предвидени глоби от 500 до 5000 лв. за онези, които предлагат туристическа услуга или допускат включването в електронна платформа на некатегоризиран туристически обект.

Снимка: Pixabay

Харесайте страница ни във Facebook ТУК