България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Загубили сме 208 хил. туристи през лятото. А след фалита на "Томас Кук"?

Коментар по темата от Димитър Попов и Румен Драганов

25.09.2019 | 08:52 Редактор: Ралица Братанова

208 хиляди туристи по-малко на българското Черноморие и 10% спад през летния сезон тази година, прогнозираха в "България сутрин" Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма и Димитър Попов от УС на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти. В сметките обаче не влизат загубите от фалита на най-големия и стар туроператор в света - "Томас Кук".

Хотелиери в Слънчев бряг предвиждат огромни загуби и банкрути заради банкрутирането на британския туроператор.

По думите на Румен Драганов към момента щетите от фалита възлизат на стойност около 36 хил. евро.

"При нас е цунами, това е изключително напрежение. По-важно е какво ще правим от тук нататък. "Томас Кук" - UK не е фалирал, те са прекратили дейността си. Преструктурират своята програма и ще я представят на съвета на кредиторите. Може да се върне на 1 октомври обратно на пазара. Трябва да изчакаме", коментира Драганов. 

Пред Bulgaria ON AIR Димитър Попов изрази мнение, че не вярва да се стигне до рефинансиране и компанията в Англия да продължи да работи. 

"Изключено е да предположа, че "Томас Кук" - тази фирма с такъв обем, по такъв начин ще фалира. Това, което ние трябва да направим, е нито един турист на територията на България да не пострада от наши действия - да не бъде обиден, изгонен, изхвърлен", категоричен бе Драганов.

Според Попов сигнали за фалита на "Томас Кук" е имало от три години и опциите за преструктуриране вече са минали. Той уточни, че положително за нас е поне това, че крахът на компанията се случва на края на летния сезон у нас и ще имаме време да вземем мерки.

Румен Драганов призова за създаване на Национална хотелска асоциация и Национална асоциация на туроператорите и туристическите агенции, както и финансова помощ за хотелите, които са засегнати.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК