Aнгелкова: Загубите от "Томас Кук" за българските хотелиери възлизат на милиони

5 940 туристи са у нас по линия на авиокомпанията

24.09.2019 | 21:05 Редактор: Василена Василева

5 940 туристи са в България по линия на "Томас Кук". Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на брифинг.

"Проведохме среща с посланик Ема Хопкинс и с представителите на българския туристически сектор у нас, основно хотелиери, туроператори, които работят с "Томас Кук" и с представители за България, представители на Комисията за защите на потребителите, във връзка с обявения фалит от "Томас Кук", заяви Ангелкова.

По думите ѝ са необходими стъпки по отношение на всички останали туристи, които са в България. Те са общо 5940 от всички пазари, които са ключови за страната ни - Полша, Скандинавия, Белгия, Франция.

"Изключително важно е да следим какво се случва с дъщерните компании с "Томас Кук", за да не станем свидетели на ефекта на доминото и всички туристи, които са пристигнали чрез тях, също да бъдат пряко засегнати", посочи още Ангелкова.

Тя поясни, че компаниите на "Томас Кук" в Германия, Франция и Русия са обявили, че са в стабилно състояние и имат самостоятелно управление.

"Продължават разговорите с правителствата на съответните държави, така че да продължат да извършват своята дейност. Авиокомпанията на "Томас Кук" продължава да изпълнява своята дейност", допълни още министърът.

Тя посочи, че хотелите, които са се обадили, че работят с "Томас Кук", са около 25. По думите ѝ това ще създаде изключително огромни затруднения в сектора. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК