Законови промени за Airbnb и Booking, искат категоризации на жилищата

Менда Стоянова и Симеонов настояват да се приравнят до къщите за гости

25.11.2019 | 17:11 Редактор: Василена Василева
Законови промени за Airbnb и Booking, искат категоризации на жилищата

Със законови промени  Менда Стоянова от ГЕРБ, която е и председател на бюджетната комисия в парламента и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, взеха на мушка временното отдаването под наем на жилища и части от тях.

Свободното краткосрочно предлагане на стаи и апартаменти за гости, които не са изрично сертифицирани като места за настаняване според Закона за туризма, в платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, в социалната мрежа Facebook т.н., да бъде забранено и санкционирано, предлагат те.

Двамата са автори на поправката, внесена между първото и второто четене на бюджета за следващата година като с нея се предвижда  изменение в Закона за туризма.

С него се въвежда категоризация за имотите, отдавани под наем чрез електронни платформи като Airbnb, Booking, Facebook.

Целта е те да са с категория както хотелите и къщите за гости.

Един от тестовете за промени в закона, които депутати ще обсъдят гласи, че онлайн могат да се предлагат туристически услуги само за категоризирани места за настаняване, включително чрез електронна платформа, която свързва потребители на туристически услуги и лицата, които ги предоставят.

За да бъдат сертифицирани като такива се подава декларация-заявление до кмета на общината, в която е имотът, припомнят в мотивите си вносителите.

Има изисквания за поставяне на табели, обявяване на тарифи, такса на легло.

Собствениците на имотите, които сега се отдават временно под наем, ще има три месеца след влизането в сила на закона да изпълнят новите условия. В противен случай ги грози глоба от 500 до 5 хил. лв., а за еднолични търговци и юридически лица от хиляда до 10 хил. лв.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК