Хипопотамите на Пабло Ескобар носели негативни последици за водните ресурси

Те допринесли за бурното развитие на бактерии и водорасли

01.02.2020 | 10:40 Редактор: Ивет Арабова
Хипопотамите на Пабло Ескобар носели негативни последици за водните ресурси

Учените представиха за първи път оценка на въздействието върху местната екосистема, която има бързо увеличаващата се популация на хипопотамите, развъждани от скандалноизвестния наркобарон Пабло Ескобар. Резултатите са публикувани в списание "Ecology”.

Традиционното местообитание на хипопотамите е Африка на юг от Сахара. Сега на картата на света се появи още едно място, където могат да бъдат видени. В имението си "Наполес” на четири часа път източно от Меделин Пабло Ескобар е създал домашен зоопарк, за който са доставени носорози, жирафи, зебри и други екзотични животни от Африка, предава БГНЕС.

Американски учени от Калифорнийския университет заедно със свои колеги от Колумбия са провели многостранна оценка на въздействието на най-големите в света инвазивни животни върху местната екосистема.

Този уникален вид е важен елемент от екосистемата в своето естествено местообиталище в Африка. Не по-малко влияние обаче оказва и на другия континент, където е бил пренесен и където е поставен в съвършено различна среда с друг вид обитатели. Този ефект включва и негативни последици за водните ресурси, като става причина за развитието на вредни водорасли и бактерии.

Резултатите показали, че хипопотамите, които нощем се хранят на сушата, а деня си прекарват в прохладните води, са изменили съществено химическия състав и качеството на водата в региона, благодарение на своите изпражнения. Във водоемите, обитавани от тях, значително се е повишило съдържанието на органични вещества. Голямото количество хранителни вещества, пренесени от животните от сушата, са допринесли за бурното развитие на бактерии и водорасли.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК