Изчезва ли виното заради климатичните промени?

Виното ще бъде особено потърпевшо от въздействието на изменението на климата върху селското стопанство

28.01.2020 | 17:01 Редактор: Искра Ангелова
Изчезва ли виното заради климатичните промени?

Според ново проучване на американски експерти, глобалното затопляне от само 2 градуса по Целзий може да доведе до свиване на винарските региони в света с повече от половината. Това е температурната цел, заложена в Парижкото споразумение за изменението на климата от 2015 г.

Със затопляне от 4 градуса, 85% от сегашните площи за производство на вино няма да бъдат в състояние да дават добри реколти.

"Виното ще бъде особено потърпевшо от въздействието на изменението на климата върху селското стопанство, защото лозите са много чувствителни към тези изменения", казва Бенджамин Кук от Обсерваторията за изследване на земята към Колумбийския университет, информира БГНЕС.

В сборника на Националната академия на науките Кук и неговите колеги използват изследвания за всеки сорт грозде, за да прогнозират кога ще узрее в лозаро-винарските райони по света при три температурни сценарии: без промяна, 2 градуса и 4 градуса по-топло от средните прединдустриални стойности.

При 2 градуса по Целзий затопляне и без промяна в начина на обработка на виното, 56% от установените региони са регистрирани като неподходящи за производство на грозде.

Ако лозарите заменят сортовете си, процъфтяващи при по-хладни температури, с такива, обичащи топло време, загубата на лозаро-винарските райони при 2 градуса по Целзий затопляне ще се съкрати наполовина.

“Това е голямо предизвикателство за някои региони, които отглеждат едни и същи сортове в продължение на стотици, стотици години. Те се нуждаят от потребители, които са готови да възприемат различни сортове от любимите си региони”, каза съавторът на изследването Елизабет Волкович от Университета в Британска Колумбия, Ванкувър.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК