Ще се справят ли винопроизводителите с климатичните промени?

Около 15 000 дипломати и природозащитници обсъждат заплахите на среща в Мадрид

02.12.2019 | 22:06 Редактор: Юлия Христова
Ще се справят ли винопроизводителите с климатичните промени?

Повишаването на температурите и екстремните метерологични условия оказват все по-голямо влияние върху производството в Европа, принуждавайки производителите да адаптират методите, които се прилагат от поколения насам, пише Bloomberg.

Алмудена Алберка, технически директор в испанската Grupo Bodegas Palacios 1894, спокойно приема предизвикателството: "Всяка година трябва да преоткривате себе си", допълва тя.

Това може да включва всичко - от предварително събиране на реколтата, пресаждане на лозовите насъждения, за да бъдат по-издръжливи по време на суша, както и да се намали употребата на хербициди с цел подобряване качеството на почвата и запазването на лозовите листа, за да се предпазят плодовете, споделя Алберка, която през 2018 г. е избрана за първия майстор от женски пол във винопроизводството в Испания.

Европа произвежда около 60% от виното в цял свят, като Италия, Испания и Франция съставляват по-голямата част от продукцията, а справянето с проблема с околната среда е деликатен въпрос. Около 15 000 дипломати и природозащитници ще обсъдят заплахите, породени от изменението на климата по време на конференцията на ООН през следващата седмица в Мадрид, където представители на около 200 държави ще работят в посока овладяване на замърсяването от изкопаеми горива.

"Ако топлото време се задържи повече от нормалното, това ще се отрази на потребителските навици, които лесно могат да ни струват цял месец от продажбите на нашия основен продукт", предупреждава Карлос Карабало, ръководител на испанската винарна Vindeos y Bodegas Sierra Cantabria, специализарана в производството на червени вина. "Времето става все по-непредсказуемо", споделя още той.

Още за ефектите върху отделните държави в Европа може да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК