Виното убива бактерии в гърлото

Бирата и обезмасленото мляко също имат антибактериални свойства

16.11.2019 | 17:58 Редактор: Ивет Арабова
Виното убива бактерии в гърлото

Няма нищо по-хубаво от това да се приберете вечер на топло и да си сипете чаша вино. Дали ще го споделите с приятели или ще си го пиете сами, трябва ви само една чаша, за да се сгреете и да подобрите настроението си.

Според последните проучвания, пиенето на червено вино е полезно за здравето на сърцето. Но ако се върнем назад във времето, ще открием, че още през 1988 г. сомелиери открили, че консумацията на вино може да убие микроби в устната кухина, причиняващи болки в гърлото и плака по зъбите, предава Tialoto.bg.

Данните от проучването, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, доказва, че виното, бирата, обезмасленото мляко и някои газирани напитки, имат антибактериални свойства.

Във виното има най-малко количество живи бактерии след два дни, което означава, че може да действа като дезинфектант и бактериите не могат да оцелеят в него.

„Пиенето на вино има устойчив антибактериален ефект“, казват авторите на изследването, но уточняват, че червеното е по-полезно от бялото.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК