Московският съд оправда Гари Каспаров

Според магистратите липсва административно нарушение и делото срещу шахматиста е прекратено.

25.08.2012 | 14:27
Московският съд оправда Гари Каспаров

Световният шампион по шахмат Гари Каспаров, който бе обвинен в нарушаване на правилата за провеждане на събрания при произнасянето на присъдите на трите жени от пънк групата Pussy Riot бе оправдан. Това съобщиха от Хамовническият съд в Москва късно вечерта в петък.

Според магистратите липсва административно нарушение и делото срещу шахматиста е прекратено.

Каспаров беше арестуван при опита му да влезе в съдебната зала, където се гледаше процесът срещу Pussy Riot. По време на разпитите полицаите заявяваха, че той крещял лозунги, и го обвиниха в нарушаване на правилата за организиране на събрания, митинги и шествия.

Самият Каспаров не се призна за виновен и каза, че е дошъл в този ден, за да чуе присъдата по случая, а за планираните действия на опозицията не знаел нищо.

Съдът мотивира решението си да оправдае Каспаров с показанията на очевидци журналисти, „на които може да се има доверие“. Служителите на Темида са взели под внимание и снимки и видеозаписи от събитието. Освен това, според съда, двама свидетели полицаи са дали неясни показания.

След края на заседанието Каспаров подчерта, че това е бил първият случай, когато съд отхвърля обвинения на свидетели полицаи,. „Това е историческо решение. То ще помогне на много други хора, които се намират в същото положение", добави той и благодари на журналистите, че са предоставили снимките и видеозаписите, които бяха разгледани от съда.