Китай, Южна Корея и Япония с обща цел: пълното ядрено разоръжаване на КНДР

Страните ще съдействат за диалога между САЩ и Северна Корея

24.12.2019 | 22:05 Редактор: Стефанка Митева
Китай, Южна Корея и Япония с обща цел: пълното ядрено разоръжаване на КНДР

Китай, Южна Корея и Япония възнамеряват да продължат да работят заедно в спора за ядреното разоръжаване на Северна Корея. Китайският премиер Ли Къцян, президентът на Южна Корея Мун Дже Ин и японският премиер Шиндзо Абе проведоха дискусии в рамките на среща в югозападния китайски град Чънду, пише германското издание Die Zeit.

"Пълното ядрено разоръжаване на Корейския полуостров и дългосрочното мирно решение са общата цел на трите съседни държави", каза Ли Къцян. 

"Важно е да се продължи диалогът между САЩ и Северна Корея", отбеляза Шиндзо Абе от своя страна. Резолюциите на ООН, приети в отговор на ядрените и ракетните тестове, също следва да бъдат напълно спазени, стана ясно от думите му.

Страховете от по-нататъшна ескалация на конфликта в момента нарастват поради забавянето в преговорите. Втората среща на върха между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен Ун през февруари отпадна.

САЩ не желаят да отменят всички санкции срещу страната в замяна на закриването на някои ядрени съоръжения в Северна Корея, а от страна на Северна Корея може да се очакват "изненади".

Повече по темата четете на bloombergtv.bg

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК